Dolar yükselirken teknoloji sektörü Asya piyasalarını aşağı çekti
Asya borsaları haftayı düşüşle kapatırken, yatırımcıların beklentilerin üzerinde gelen ABD enflasyon verilerine tepki göstermesiyle teknoloji hisseleri düşüşe öncülük etti. Enflasyon raporu, Federal Rezerv faiz oranlarının yakın zamanda ve agresif bir şekilde gevşetileceğine dair umutları azalttı.
ABD gösterge tahvil getirileri, son üç ayın en önemli sıçramasını yaşadıktan sonra Perşembe günü Mart ayında ilk kez ulaştığı %4,3 seviyesine yakın seyretti. Eş zamanlı olarak, ABD doları bir grup önemli para birimi karşısında 5 Mart’tan bu yana en yüksek noktasına ulaştı.
Ham petrol fiyatı, fiyatların Kasım ayından bu yana ilk kez 85 $’ı aştığı bir gecelik yükselişin ardından geriledi, ancak emtia yine de hafta boyunca yaklaşık %4’lük bir artışa hazırdı. Bu arada Bitcoin, Perşembe günü tüm zamanların en yüksek seviyesine yaklaştı.
Vadeli işlem piyasaları, Federal Rezerv politika ayarlamalarına ilişkin beklentilerini yeniden ayarladı ve Çarşamba günkü %67’lik orandan şimdi Haziran ayında %60’lık bir faiz indirimi olasılığına işaret ediyor. 2024 yılı için, daha önce beklenen üç ila dört faiz indirimine kıyasla üçten az faiz indirimi öngörülüyor.
10 yıllık ABD Hazine tahvili getirisi Cuma günü yaklaşık %4,28 seviyesinde sabit kalarak bir önceki günkü yükselişinin büyük kısmını korudu. Doları euro, yen ve diğer para birimleriyle karşılaştıran dolar endeksi, Perşembe günkü %0,58’lik artışının üzerine %0,07’lik bir artışla 103,45’e yükselerek bir aydan uzun bir sürenin en güçlü performansını sergiledi.
Capital.com’da kıdemli bir piyasa analisti, fiyat baskılarının beklenenden daha kalıcı göründüğünü ve beklenenden daha uzun bir dezenflasyon dönemine işaret ettiğini belirtti. Hisse senetleri doğrudan etkilenmemiş olsa da, uzun vadeli getirilerdeki artışın teknoloji sektörünün son rallisi için potansiyel zorluklara işaret edebileceğini belirtti.
ABD hisse senedi vadeli işlemleri, Perşembe günü S&P 500‘deki %0,29’luk düşüşün ardından hafif bir düşüşe işaret etti. Çip sektörü hisselerindeki önemli satış dalgasının etkisi Asya piyasalarında da hissedildi ve bölgesel gerilemeye katkıda bulundu.
Hong Kong’daki Hang Seng ve Güney Kore’deki Kospi endekslerinin her ikisi de %1’in üzerinde düşüş gösterdi. Çin Halk Bankası’nın Cuma günü orta vadeli borç verme kolaylığı faiz oranını sabit tutma kararı almasına rağmen Çin anakarasındaki mavi çipler çoğunlukla değişmedi.
Japonya’nın Nikkei endeksi %0,3’lük mütevazı bir düşüş kaydetti. Japonya Merkez Bankası’nın önümüzdeki hafta Salı günü sona erecek iki günlük toplantısında ultra kolay para politikasından çıkışı tartışması bekleniyor. Maliye Bakanı Shunichi Suzuki’nin son yorumları, Japonya ekonomisinin artık deflasyonda olmadığını kabul ederek bir politika değişikliğini destekliyor.
Perşembe günü yayınlanan raporlar Japonya Merkez Bankası’nın negatif faiz oranı politikasını sona erdirmeye hazırlandığını gösterdi. Merkez bankası, Cuma günü açıklanacak olan büyük şirketlerin ücret görüşmelerine ilişkin anketin güçlü sonuçlar vermesi halinde bu hamleyi değerlendirecek. Japonya’nın 10 yıllık tahvil getirisi %0,795’e yükselerek üç aydan uzun bir süredir görülmeyen bir zirveye ulaştı.
Yendeki bir miktar güçlenmeye rağmen dolardaki yükseliş devam etti ve bir hafta önce 146,48 yene kadar geriledikten sonra toparlanmasını genişleterek %0,11 artışla 148,48 yene yükseldi. Euro, geçtiğimiz Cuma günü iki ayın en yüksek seviyesi olan 1,0980$’dan bir haftanın en düşük seviyesi olan 1,08765$’a gerileyerek aşağı yönlü seyrini sürdürdü.
Kripto para alanında, bitcoin %1,4 artışla 71.650$’a yükseldi ve bir önceki seansta belirlenen 73.192,79$’lık rekor seviyeye yaklaştı. MicroStrategy bu hafta, bitcoin satın almak için dönüştürülebilir tahviller yoluyla sermaye artırma niyetini açıkladı ve on günden kısa bir süre içinde bu tür ikinci girişimini işaret etti.
Petrol fiyatları, ABD ham petrol ve akaryakıt stoklarındaki azalma, Rus rafinerilerine yönelik drone saldırıları ve artan enerji talebi tahminleriyle desteklenen bir haftalık güçlü kazanımların ardından Cuma günü bir miktar kâr alımı yaşadı. Mayıs vadeli Brent ham petrolü 41 sent düşüşle varil başına 85,01 dolara gerilerken, Nisan vadeli ABD West Texas Intermediate (WTI) ham petrolü 32 sent düşüşle 80,94 dolara geriledi.
Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.